Barkod Nedir ?
Barkod simgesi, kodlanabilir bilgilerin barkod okuyucu cihazlarca okunmasını sağlayan bir simge olup, farklı kalınlıklarda, çoklu sayıda yanyana dizilmiş siyah çizgilerden oluşmaktadır. Barkod numaraları tüm dünyada tektir ve belli standartlara göre verilmektedir. Günümüzde en yaygın barkod standardı, merkezi Brüksel’de bulunan GS1 tarafından geliştirilen EAN/UCC standardıdır.
Barkod Nasıl Alınır ?
Türkiye’de barkod tescili için yetkili kurum TOBB Milli Mal Numaralandırma Merkezi’dir ve tüm başvurular burada işleme alınmaktadır. Başvurular firma bazında yapılmaktadır ve firmalar ürün çeşitlerinin sayısına göre bir barkod numarası almaktadır. Barkod almak için, gerekli belgeleri tamamlamak ve sisteme giriş ücretini ödemek suretiyle TOBB’a başvuru yapılmalıdır. Sisteme giriş ücreti işletmenin yıllık cirosu ve ürün çeşidi sayısı kriterlerine göre belirlenmektedir.
Başvuru yapıldıktan sonra yaklaşık 10 gün içerisinde barkod tescil belgeniz size ulaştırılacaktır. Tescil belgesi geldikten sonra da, ürünlerin verilen barkod numarası ışığında TOBB tarafından yetkili kılınan kuruluşlar vasıtasıyla numaralandırma ve istenirse master film/barkod etiketi basımı işlemleri yapılmaktadır. Numaralandırma işlemi ürün çeşidi sayısına bağlı olarak yaklaşık 1 gün ile 1 hafta arasında sürebilmektedir.
Barkod Tescili İçin Gereken Evraklar Nelerdir ?
İmzalı vekaletname (noter onayı gerekli değildir.
Noter onaylı taahhütname (Taahhütname örneği size verilecektir)
Başvurunun yapıldığı yıldan daha önce kurulan firmalar için Oda Kayıt Sicil Sureti (Faaliyet Belgesi)
Başvurunun yapıldığı yıl içinde kurulmuş olan firmalar için Ticaret Sicil Gazetesinin fotokopisi
Son yıla ait Mali Müşaviriniz tarafından veya SMMM onaylı gelir tablosu
Barkod alınacak ürünlerin listesi
Barkod Tesciliyle İlgili Hizmetlerimiz
Başvuru evraklarının hazırlanması
Başvurunun yapılması ve başvuru sonrası sürecin ve yenilemelerin takibi
Verilen barkod numarası ışığında tüm ürünlerin belirlenen uluslararası standartlara göre numaralandırılması ve sisteme kaydedilmesi (Çözüm ortaklarımız vasıtasıyla)
İstenirse, master film ve/veya barkod etiketi basımı (Çözüm ortaklarımız vasıtasıyla)
Verilen numaraların TOBB’a kayıt edilmesi ve arşivlenmesi (Çözüm ortaklarımız vasıtasıyla)
Firmaların barkod sistemine geçişinin sağlanması (Çözüm ortaklarımız vasıtasıyla)
BRC (British Retail Council) Global Gıda Standardı
BRC, İlk olarak 1998 yılında İngiliz Perkandeciler Birliği (BRC) tarafından BRC Gıda Teknik Standardı olarak yayınlanmıştır. Standard, dünya çapında gıda tedarikçileri tarafından özellikle de İngiltere perakendecilerine ürün sağlayan kuruluşlar tarafından benimsenmektedir.
BRC Global Gıda Standardı ürüne veya menşei ülkesine bakmaksızın İngiliz perakendecilere gıda ürünü tedarik eden satıcılar için tasarlanmıştır. Standarda göre belgelendirme üreticilerin, marka sahiplerinin ve perakendecilerin kendi yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olurken nihai olarak da tüketicinin koruyucusu olur.(brc belgesi)
BRC’nin Faydaları:
BRC /IoP standardının uygulanması sayesinde içinde aşağıda listelenenlerin de bulunduğu bir çok fayda sağlanabilir:
Akredite edilmiş bir 3. taraf belgelendirme kuruluşu tarafından değerlendirilmek ve belgelendirilmek sektör içinde belli bir ayrıcalık sağlar.
Hem üreticiler hem de tedarikçiler için geçerli olan ortak ölçme ve değerlendirme kriterleri, gıda perakendecileri ve tedarik zinciri içindeki diğer organizasyonların değerlendirme yapmasında yardımcı olur.
Standard; kalite, hijyen ve ürün güvenliği konularını detaylı bir şekilde kapsadığından bu konulara yönelik başka sertifikasyon hizmeti alınmasına gerek kalmaz.
Yapılan denetimler ve ortaya çıkan düzeltici faaliyetlerin takip edilmesi ile belgelendirilen firma sürekli gelişen ve iyileşen bir kalite, hijyen ve ürün güvenliği sistemi kurmuş olur.
BRC – Gıda Standardı
Gıda üretim tesislerinde minimum hijyen standardının sağlanması amacıyla BRC büyük İngiliz perakendecileriyle “BRC- Gıda Standardını” yayınladı. Bu standarda uygunluğun sağlanabilmesi için gıda endüstrisi (tedarikçiler) altı temel kriteri yönetim sistemlerine adapte etmelidirler.Standart; HACCP Sistemi, Kalite Yönetim Sistemi, Tesis Çevre Standartları, Ürün Kontrolü, Süreç Kontrolü, Personel bölümlerinden oluşmaktadır.BRC Gıda Standardı, gıda işlenmesini kategorize etmiş ve 6 başlık altında inceleyip yayınlamıştır. Firmalar belgelendirme başvurusu yaparlarken bu kategorileri inceleyip kendileri için uygun olan kategori üzerinden başvuru yapmalıdırlar.
1. İşlenmemiş et ve balık ürünleri (Kırmızı ve beyaz et- balık, işlenmemiş et ve balık ürünleri),
2. Üretim (Taze ve dondurulmuş meyve ve sebze),
3. Günlük Yiyecekler(süt ve süt ürünleri, yumurta),
4. Pişirilerek dondurulmuş, yemeğe yada pişirmeye hazır et ve balık ürünleri,
5. Çevre koşullarına dayanıklı, ısı korumalı, paketli gıda ürünleri,
6. Çevre koşullarına dayanıklı diğer gıda ürünleri (içecekler, unlu mamuller, kurutulmuş gıdalar, hafif gıda ürünleri ve kahvaltı tahılları, sıvı ve katı yağlar, gıda katkı maddeleri).
Standardın ilkeleri
Değerlendirmenin tekrarlanmasını en aza indirmek,
Saydamlığı ve dürüst ticaret mevzuatına uygunluğu temin etmek,
Standartları ve destek süreçleri sürekli gözden geçirmek ve iyileştirmek,
En iyi uygulamaları yaygınlaştırmak.
Bu şartlar ISO 9001:2008 standardının ana unsurlarını da içermektedir. Eğer ISO 9001:2008 şirkette kurulu ise, BRC/IoP Paketleme Standardını uygulamak için gerekli çalışma en aza inecektir.
CE İŞARETİ
CE İşareti, Avrupa Birliği’nin, teknik mevzuat uyumu çerçevesinde 1985 yılında benimsediği Yeni Yaklaşım Politikası kapsamında hazırlanan Yeni Yaklaşım Direktifleri içerisinde yer alan ürünlerle ilgili olup, ürünlerin AB’nin ilgili direktiflerine uygun olduğunu ve gerekli bütün uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini gösteren bir birlik işaretidir.
“Yeni Yaklaşım Politikası” kapsamında yayımlanan direktiflerde; ürünün tanımı, taşıdığı riskler, sahip olması gereken asgari güvenlik koşulları, uygunluk değerlendirme prosedürleri ayrıntılı bir şekilde belirlenmektedir.
CE işareti, tüketiciye bir kalite güvencesi sağlamaz, yalnızca ürünün asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösterir. CE İşareti, bir yandan tüketiciye ürünün güvenli olduğu bilgisini verirken, diğer taraftan, ticari açıdan, ürünlerin bir üye ülkeden diğerine dolaşımı sırasında bir çeşit pasaport işlevi görmektedir. Bu işareti taşıması gereken, Yeni Yaklaşım kapsamı bir ürünün, bir Avrupa Birliği ülkesine girişi için, üzerinde CE İşareti bulunması zorunludur.
Bugüne kadar belli ürünler itibariyle AB’ye ihracatta zorunlu olarak aranan CE işareti uygulaması, ilgili mevzuatın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye’de iç piyasaya arz edilecek ürünler ile ithal edilecek ürünler için zorunlu hale gelecektir.
CE İşareti, ürünün AB’nin Yeni Yaklaşım Direktiflerine uygun olarak üretildiğini ve belgelendirildiğini göstermektedir. Diğer bir ifade ile ürünün, temel gerekler olarak tanımlanan ve insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösteren bir işarettir.
Yeni Yaklaşım direktifleri kapsamındaki bir ürünün, CE İşaretli olarak piyasaya sunulmasından üretici sorumludur. Ancak; eğer üretici ya da üreticinin yetkili temsilcisi Avrupa Birliği içinde değilse, bu sorumluluğu ithalatçı yerine getirmek zorundadır. Bir başka deyişle, ithalatçı ithal ettiği ürünlerin AB normlarına uygun olduğunu garanti etmek zorundadır.
CE uygunluk işaretinin iliştirilmesi ve kullanımına ilişkin esaslar
Bir ürünün, CE işaretinin iliştirilmesini gerektiren birden fazla teknik düzenlemeye tabi olması durumunda, CE uygunluk işareti, ürünün, ilgili tüm teknik düzenlemelerin hükümlerine uygun olduğunu gösterir.
CE uygunluk işareti;
a) İlgili teknik düzenlemede aksi belirtilmediği takdirde, en az 5 mm boyunda “CE” harflerinden oluşur.
b) Bu işaret için öngörülen oranlara ve şekle bağlı kalınmak üzere, küçültülebilir veya büyütülebilir.
c) Ürüne veya veri levhasına iliştirilir. Ürünün yapısı gereği bunun mümkün olmaması halinde, etiketine, ambalajına ve ilgili teknik düzenlemenin ürünün beraberinde herhangi bir dokümanın bulunmasını gerektirdiği durumlarda, bu dokümanlara iliştirilir.
d) Görünür, okunabilir ve silinmeyecek şekilde iliştirilir.
CE uygunluk işareti, üretim kontrol safhasının sonunda iliştirilir.
İlgili teknik düzenlemenin gerektirdiği durumlarda;
CE uygunluk işaretinin yanında, üretim kontrol safhasında yer alan onaylanmış kuruluşun Komisyon tarafından verilen kimlik kayıt numarası yer alır.
Belirli ürünlerin kullanımına ilişkin özelliklerin belirtilmesinin gerektiği durumlarda;
CE uygunluk işareti ve onaylanmış kuruluşun kimlik kayıt numarasından sonra bir piktogram veya kullanma kategorisini gösteren başka bir işaretleme yer alabilir.
Ürünlere;
CE uygunluk işaretinin anlamı ve şekli hakkında üçüncü şahısları yanıltacak başka işaretler iliştirilemez.
Ulusal veya uluslararası bir standarda uygunluğu belirten işaretler;
CE uygunluk işaretinin görünebilirliğine ve okunabilirliğine zarar vermemek kaydıyla, ürüne, ambalajına veya ekli dokümanına iliştirilebilir.
CE uygunluk işareti, üretici tarafından iliştirilir.
Onaylanmış kuruluşun kimlik kayıt numarası, kendi sorumluluğu altında, kendisi veya üretici tarafından iliştirilir.
“CE” İŞARETİ İLİŞTİRİLMESİ ZORUNLU OLAN ÜRÜN GRUPLARI :
alçak gerilim cihazları,
basit basınçlı kaplar,
oyuncaklar,
inşaat malzemeleri,
elektromanyetik uyumluluk,
makineler,
kişisel koruyucu donanımlar,
otomatik olmayan tartı aletleri,
vücuda yerleştirilebilir aktif tıbbi cihazlar,
tıbbi cihazlar,
in vitro diagnostik tıbbi cihazlar,
gaz yakan aletler,
sıcak su kazanlarının verimlilik gerekleri,
sivil kullanım için patlayıcılar,
potansiyel olarak patlayıcı ortamlarda kullanılan ekipmanlar,
asansörler,
ev tipi elektrikli buzdolapları, dondurucular ve bunların kombinasyonları için enerji verimlilik gerekleri direktifi,
basınçlı ekipmanlar,
telekomünikasyon terminal cihazları ve uydu yer istasyonları,
gezi amaçlı tekneler,
radyo ve telekomünikasyon terminal ekipmanları,
ile ilgili Avrupa Birliği Direktifleri kapsamına giren ürünlere CE işareti iliştirilmektedir.
Garanti Belgesi Satıcı veya İmalatçı İçin Nedir?
Satılan ürünün garanti süresi içerisinde meydana gelebilecek arızalarının en az 2 yıl süreyle ücretsiz olarak garanti belgesi ekindeki listede yazılı servislerde tamirinin veya yenisi ile değiştirilmesinin yapılabileceğini, ürünle birlikte verilen kullanma kılavuzuna göre kullanabileceği hakkında satıcının taahhüt ve yükümlülüklerini gösteren bir belgedir.
Garanti Belgesi Tüketici İçin Nedir?
Satın alınan ürünün garanti süresi içerisinde meydana gelebilecek arızalarının, garanti belgesi ekindeki listede yazılı servislerde en az 2 yıl süreyle ücretsiz olarak tamirinin veya yenisi ile değiştirilmesinin yapılabileceğini, ürünle birlikte verilen kullanma kılavuzuna göre kullanabileceğini, bunları satıcının kendisine taahhüdü ve yükümlülüğü olduğunu gösteren belgeyi ifade eder.
Kullanım kılavuzu asgari şartları tıklayınız > Kullanım Kılavuzu
Garanti süreleri hakkında bilgi almak için tıklayınız > Garanti Süreleri
Ürünlerin kullanım ömürleri:
Satıcı firmalar asgari garanti süresini ürünlerin kullanım ömürlerini aşmamak kaydıyla artırabilirler. Bunun örnekleri otomotiv ve beyaz eşya sektöründe görülmektedir.
Ürünlerin kullanım ömürleri için tıklayınız > Ürünlerin Kullanım Ömürleri
Gıda Sicil Sertifikası
Tarım ve Orman Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda sicil sertifikası
Gıda üreticileri işyerlerinin ve üretmiş oldukları ürünün sağlık koşullarına ve Türk Kodeksi standartlarına uygun olup olmadığı hususunda resmi kurumlarca denetlenir
Üretici firmalar ürünleri için Gıda sicil sertifikası almak zorundadırlar Ayrıca işyerlerine de gıda üretim izni işyeri çalışma izni mevzuatlarına göre denetimlere tabidirler işyeri sahibi firmalar gerekir incelemeleri yaptırarak işyerlerine çalışma izni almak zorundadırlar
Gıda sicil sertifikası almak için gerekli belgeler nelerdir firmamın gıda sicil sertifikası alımı işlemlerinize danışmanlık hizmetleri vermektedir.
Gıda Üretim İzin Belgesi
Tarım bakanlığı gıda üretim izni Tarım Bakanlığı gıda yönetmeliği Gıda üretim izin belgesi Gıda Bilimi ve teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak Bakanlıkça yapılan düzenlemeler gereği ve/veya işyerinin Bakanlığa ibraz ettiği bileşim formüllerine ve hijyenik şartlara uygun olarak ürünü imal etmemesi halinde geçerlilik süresine bakılmaksızın daha önce alınan üretim izin belgeleri Bakanlıkça iptal edilir. Bakanlıkça verilen üretim izin belgelerinin geçerlilik süreleri 10 yıl olup, bu sürenin sonunda işyerleri, üretim izin belgelerinin yenilenmesi için Bakanlığa başvurur.
GLOBALGAP (EUREPGAP)
GLOBALGAP (EUREPGAP) , Avrupa Perakendecileri Tarım Ürünleri Çalışma Grubunun (EUREP : Euro Retailer Produce Working Group), İyi Tarım Uygulamaları (GAP: Good Agricultural Practice) esasına dayanan tarımsal üretimde kullanılması gereken asgari standardın belirlendiği bir protokoldür.
GLOBALGAP (EUREPGAP), Avrupa`da yakın geçmişte yaşanan, halk sağlığını tehdit eden, gıda maddelerinin güvenliğine ilişkin oluşan sorunların sonucu gündeme gelmiştir.
EUREP; kendi toplumlarının sağlıklı tarımsal ürünler tüketmesini temin etmek için bu ülkelerde yetiştirilen ve dışardan ithal edilen tarımsal ürünlerde aranan minimum standartları belirleyen bir protokol hazırlamıştır. Bu anlamda; ürünün tohum aşamasından ekimde kullanılan zirai ilaçlara, hangi üretici tarafından hangi tarlada ekildiğine kadar bütün bilgilerini içeren bir izlenebilirlik oluşturulması gerekmektedir. Böylece ürünlerin üretimden tüketime kadar tüm aşamaları kontrol altına alınmış olmaktadır.
GLOBALGAP (EUREPGAP) sertifikası olan bir ürünün;
İnsan sağlığına zararlı kimyasal, mikrobiyolojik, fiziksel kalıntılar içermediği,
Çevreyi kirletmeden ve doğal dengeye zarar vermeden üretildiği,
Üretimi sırasında üretimle ilgili insanların veya diğer canlıların refahının olumsuz olarak etkilenmediği,
Üretimi sırasında tüketicinin bulunduğu ülkenin tarımsal mevzuatı ve ürünün yetiştirildiği ülkenin tarımsal mevzuatına uygun işlemler yapıldığı, anlaşılır.
GLOBALGAP (EUREPGAP), Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP), Zararlılarla Entegre Mücadele (IPM:Integrated Pest Management) ve Entegre Ürün Yetiştiriciliği (ICM: Integrated Crop Management) ilkelerini baz alarak, tarım ile ilgili metotların ve teknolojilerin sürekli gelişmesini desteklemektedir.
GLOBALGAP (EUREPGAP) Protokolü Standartlarının Başlıkları;
İzlenebilirlik
Kayıt Tutma ve İç Tetkik
Çeşitler ve Anaçlar
Alan Tarihi ve Alan Yönetimi
Toprak ve Substrat Yönetimi
Gübre Kullanımı
Sulama
Bitki Koruma
Hasat
Ürünlerin İşlenmesi
Atık ve Kirlilik Yönetimi
İşçi Sağlığı, Güvenliği ve Refahı
Çevre
Şikayet Formu
DENETİM SEÇENEKLERİ
SEÇENEK 1: BİREYSEL SERTİFİKASYON
Üretici dahili iç denetimi
Sertifikasyon kurumu tarafından gerçekleştirilen harici denetim
SEÇENEK 2: GRUP SERTİFİKASYON
Dahili yönetim ve kontrol sistemi
Üretici dahili iç denetimi
Üretici grubu dahili denetimi
Sertifikasyon kurumu tarafından gerçekleştirilen harici denetim
SEÇENEK 3 ve 4: BENCHMARKİNG – EŞDEĞERLİK
Seçenek 3: Bireysel Üretici Eurepgap Benchmarked Proje Sertifikası için Müracaat eder.
Seçenek 4: Üretici Grubu Eurepgap Benchmarked Proje Sertifikası için Müracaat eder.
GMP Belgesi nedir?
Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç sanayicilerine verilen ve üretimin her aşamasında gerekli kalite kontrolünün yapıldığını gösteren
“İyi İmalat Uygulamaları” Belgesi (GMP-Good Manufacturing Practices) demektir.
GMP : Good Manufacturing Practices
İyi Üretim Uygulamaları ,
Ürünün iç ve dış kaynaklardan kirlenme olasılığını önlemek veya azaltmak amacıyla, kuruluşla ilgili iç ve dış şartlara ilişkin koruyucu önlemleri içerir. Bu uygulama gıda ürünlerinin üretimi ve dağıtımında temel yaklaşımlardan olup ürünlerde kalite sağlamak için hammadde, işleme, ürün geliştirme, üretim, paketleme, depolama, dağıtım aşamalarında kesintisiz uygulanması gereken bir teknikler dizisidir.
İmalat için bir kalite yaklaşımıdır ve gıda sanayi çalışanlarının profesyonel çalışmasını temin ederek güvenilir ve etkili ürün üretimini sağlar.
Ayrıca, bir işletmeyi tüm yönleri ile yani, sahip olması gereken temel özellikleri ile ve her üretim süreci için farklı kriterle ele almaktadır. Üretim yeri, çevre, alet -ekipman ve üretim süreci, personel ve hammaddenin kalite ve güvenilirliklerini tanımlar ve kontrol altına alır. İlaç, kozmetik ve gıda sektörünü kapsayan GMP, deterjan ve temizlik ürünlerinin “kozmetik sınıfında” kabul edilmesini sağlayan Kozmetik yasasının kabulüyle bu sektörü de kapsamaktadır.
Sağlık Bakanlığının sıklaştıracağı denetimler sonucunda GMP eğitimi almamış eleman ( kimyager, mühendis ) çalıştıran işletmeler zor duruma düşeceklerdir. Genç mezunlarımızın daha hızlı iş bulmak ve yukarıda ifade edilen alanlarda iş bulmak üzere yapacakları iş görüşmelerinde şanslarını arttırmak adına GMP Temel Eğitim Sertifikasına sahip olmanızı öneriyoruz.
Uluslararası Gıda Standardı (IFS) nedir?
HDE (Alman Perakendeciler Birliği) ve FCD (Fransız Perakendeciler Birliği) ve ayrıca İtalyan Perakendeciler Birlikleri tarafından tedarikçilerin , gıda güvenliği ve kalite düzeylerinin denetimlerine yönelik geliştirilmiş bir standarttır.
Çıkış noktası itibariyle öncelikle bu ülkelerden talep gören standart Avusturya, Polonya, İspanya ve İsviçre tarafından da desteklenmiş ve istenmiştir.
Tek tip değerlendirme sistemine sahip ortak bir standart; akredite denetçiler, tedarik zincirinde tarafsız denetim ve kontrol, ticaret masraflarının azaltılması amaçlanmıştır.
Kimler Uygulayabilir?
Perakendeciler ve toptancılar için mal tedarik eden tüm gıda üreticileri IFS’ye göre bir denetime tabi tutulabilir. Birincil üretim hariç, gıda zincirinin tamamında uygulanabilir.
IFS standardı IFS Gıda ve IFS Lojistik olmak üzere ikiye ayrılır. -Lojistik yani gıda taşıma,depolama ve satış hizmeti firmalar IFS Logistic 1 standardı ile denetim alırlar.
-Birincil üreticiler hariç gıda firmaları ise IFS Food standardı ile denetim alırlar.
IFS Standardının Bölümleri
IFS 4 bölüme ayrılır:
- Bölüm 1: Denetleme protokolü
- Bölüm 2: Teknik gereklilikler: Kontrol listesi 5 bölüme ayrılan 250 gerekliliği içermektedir:
o Şirket sorumluluğu
o Kalite yönetimi
o Personel yönetimi
o Üretim süreci/ imalat süreci
o Önlemler, analizler, iyileştirmeler
- Bölüm 3: Akreditasyon kurumları, sertifikalama kurumları ve denetçilerden talep edilenler
- Bölüm 4: Raporlama
Kuruluşlar denetimlerde bölüm 2 de yer alan gereklilikler yani standart maddeleri kısmından sorumludur.
IFS FOOD 5 Versiyonu
Ocak 2008 de yayınlanan 5. sürüm, değişen mevzuat koşulları, deneyimler, geri beslemeler doğrultusunda kendini yenileme sonucu ortaya çıkmıştır. Standart kapsamlı bir revizyona uğramış ve tüm kullanıcılar için daha anlaşılır hale getirilmiştir.
Hizmet belgelendirmesi tüketiciye sunulan hizmetlerin ilgili Türk Standardı veya kriterlere uygun olduğunu gösteren belgelendirmedir. Uygunluğun tespit edilmesi durumunda kuruluşlara verilen belge ise Hizmet Yeterlilik Belgesidir.
HİZMET YETERLİLİK BELGESİNİ KİMLER ALABİLİR?
4077 sayılı Tüketicinin Ve Rekabetin Korunması Kanununa göre garanti kapsamına giren ürünleri imal ve ithal eden kuruluşlar;
Beyaz eşya servisleri, otomobil servisleri, bilgisayar, elektronik eşya servisleri vb.
İhale ile kamu hizmetlerini yapan ve yapmaya talip olan kuruluşlar;
Yemek , temizlik, güvenlik, peyzaj, çamaşır yıkama, ilaçlama vb. hizmeti veren kuruluşlar
Güvenlik riski taşıması nedeniyle yasal zorunluluğu olan kuruluşlar
Lpg-cng ikmal ve dönüşüm istasyonları vb.
Sektöründe kendi hizmet kalitesini müşterilerine karşı garanti ve ispat etmek isteyen kuruluşlar
Fırın, lokanta, fotoğraf stüdyoları vb.
HİZMET YETERLİLİK BELGESİNİN YARARLARI NELERDİR?
Bazı sektörlerde hizmet veren kuruluşlar için ihale şartlarından birisi yerine getirilmiş olur.
İşyerlerinde bulunan tüm teçhizat sigorta kapsamına alınır,
Müşterinin servis hizmeti için bıraktığı tüm cihazlar sigorta kapsamındadır,
Belgede yazılı hizmet için belgeli kuruluşun alt yapısının tam olduğunu garanti eder,
Hizmetin belirli bir süre içerisinde ve belirli kurallara uygun olarak verilmesini sağlar,
Verilen hizmet geriye dönük olarak izlenebilir,
Verilen hizmetin kalitesi artar,
Hizmet alan müşterinin haklarının korunmasını sağlar,
Müşteri fiyat yönünden korunur
Müşteri memnuniyetinin artmasını sağlar,
Hizmet veren kuruluşun müşteri sayısının artmasını sağlar,
TSE HİZMET YERİ YETERLİLİK BELGESİ
Hizmet belgelendirmesi tüketiciye sunulan hizmetlerin ilgili Türk Standardı veya kriterlere uygun olduğunu gösteren belgelendirmedir. Uygunluğun tespit edilmesi durumunda kuruluşlara verilen belge ise Hizmet Yeterlilik Belgesidir.
HİZMET YETERLİLİK BELGESİNİ KİMLER ALABİLİR?
4077 sayılı Tüketicinin Ve Rekabetin Korunması Kanununa göre garanti kapsamına giren ürünleri imal ve ithal eden kuruluşlar;
Beyaz eşya servisleri, otomobil servisleri, bilgisayar, elektronik eşya servisleri vb.
İhale ile kamu hizmetlerini yapan ve yapmaya talip olan kuruluşlar;
Yemek , temizlik, güvenlik, peyzaj, çamaşır yıkama, ilaçlama vb. hizmeti veren kuruluşlar
Güvenlik riski taşıması nedeniyle yasal zorunluluğu olan kuruluşlar
Lpg-cng ikmal ve dönüşüm istasyonları vb.
Sektöründe kendi hizmet kalitesini müşterilerine karşı garanti ve ispat etmek isteyen kuruluşlar
Fırın, lokanta, fotoğraf stüdyoları vb.
HİZMET YETERLİLİK BELGESİNİN YARARLARI NELERDİR?
Bazı sektörlerde hizmet veren kuruluşlar için ihale şartlarından birisi yerine getirilmiş olur.
İşyerlerinde bulunan tüm teçhizat sigorta kapsamına alınır,
Müşterinin servis hizmeti için bıraktığı tüm cihazlar sigorta kapsamındadır,
Belgede yazılı hizmet için belgeli kuruluşun alt yapısının tam olduğunu garanti eder,
Hizmetin belirli bir süre içerisinde ve belirli kurallara uygun olarak verilmesini sağlar,
Verilen hizmet geriye dönük olarak izlenebilir,
Verilen hizmetin kalitesi artar,
Hizmet alan müşterinin haklarının korunmasını sağlar,
Müşteri fiyat yönünden korunur
Müşteri memnuniyetinin artmasını sağlar,
Hizmet veren kuruluşun müşteri sayısının artmasını sağlar,